A geotermia sem mindig zöld

2016.08.18 19:10

A geotermia sem mindig zöld

forrás: portfolio.hu
Megjelenés: 2016.08.03., 10:54   Utolsó módosítás: 2016.08.03., 10:54
 

 

 

A geotermikus kutak általában biztos, stabil forrásként képesek tiszta hőenergiát biztosítani, azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy ezek az energiaforrások nem szennyezik a környezetet.

Elég csak a török geotermikus kutakra gondolni, melyek egy része a furcsa geológiai adottságok miatt annyira szennyező, mint a széntüzelésű erőművek - állítja az EBRD egyik friss elemzése.

Az EBRD Törökországban finanszírozóként is jelen van a geotermikus energia projekteknél, legutóbbi vizsgálataik viszont azt mutatták, hogy egyes geotermikus erőművek annyira szennyezők, mint a széntüzelésű erőművek. A szervezet tanulmánya megállapította, hogy Törökországban olyan földalatti mészkőrétegek vannak, melyek, ha 280 Celsius fokon gőzzel érintkeznek, akkor széndioxid oldódik ki. Ezek a mészkőrétegek ráadásul többnyire ott vannak, ahol a geotermikus kutak többsége található (Anatólia).

Ez nagyon ritka jelenség a megújuló energiánál, ezek az energiatermelési módok hagyományosan nem járnak üvegházhatású gázkibocsátással. Mindez reflektorfénybe helyezheti a török geotermikus energia projekteket, melyeknél az elkövetkező években jelentős felfutás várható: a cél, hogy 2023-ra 60 százalékkal növeljék a geotermikus kapacitásokat. A kapacitások így elérhetik az 1000 MW-ot, ami akkora már, mint egy atomerőmű kapacitása.