Hogyan lesz kisebb a vízszámla?

2012.02.16 18:55

 

Hogyan lesz kisebb a vízszámla?

Perlátor, turbulátor, sugárvezető, habosító. Hol is hallottuk ezeket a furcsa kifejezéseket?
Nem. Nem a „Vissza a jövőbe” című filmklasszikusból ismerősek, hanem a csaptelepekkel kapcsolatosak. A fenti szavak mindegyike többé-kevésbé ugyanazt az alkatrészt vagy alkatrész családot takarja.
 
Ezek azok a kis szűrő szerű izék amiken keresztül kifolyik a víz a csapból. Biztos sokan gondolkodtak azon, tulajdonképpen mire is jók. Többféle válasz is adható, haladjunk időrendben.
 
 
perlátorral perlátor nélkül:
Így jön a víz a RüScho vítakarékos perlátorból Így jön a víz perlátor nélkül
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nagyfröccs ellen
Jól látható, hogy a jobb oldali képen látható vízsugár elég kezelhetetlen, össze-vissza fröcsköl. A magyar „(víz)sugárvezető” szó fejezi ki legjobban az elsődleges funkciót. Valamikor a 20. Század közepén a keverőcsapok tömeges elterjedésével egy időben jelent meg az igény, hogy azt a fránya fröcskölődős vízsugarat valahogy kordában kéne tartani. Ezidőtájt, ha valaki csak kezet akart mosni és kinyitotta a csapot előfordult, hogy 1 méteres körzetben mindent összevizezett. Megjelentek tehát az első sugárvezetők.
 
A megoldás egyszerű volt:
 
Vízsugarat a csap kifolyójánál kis elválasztó falakkal tucatnyi párhuzamos vízsugárra bontották általában tortaszelet (vagy csillag, ha valakinek erre egyszerűbb asszociálnia) formájú csatornákban. Egyes olcsó kínai csaptelepeken ma is látni ezt a megoldást, sőt a legismertebb gyártó ma is kínál „Cascade” fantázianevű terméket.
A következő évtizedekben további hasznos megoldások születtek. Apró levegőbuborékok hozzákeverésével különösen puha és csendes vízsugarat lehet előállítani. Innen ered a habosító kifejezés.
 
A csend hangjai
El is érkeztünk a perlátorok következő generációjához. Az európai gyártók – különösen a németek – egyre kifinomultabb csaptelepeket kezdtek gyártani. Már nem volt elég a megbízható működés, a szép forma és felület. Új kritériumok jelentek meg. A csaptelep legyen csendes. Az egyik legfontosabb zajforrás ugyanis a csaptelep kifolyónyílása. Olyan ez, mint a kipufogó az autón. Hiába a finom járású motor, leszakadt kipufogóval még egy Rolls Royce is traktornak tűnhet.
 
Így van ez a csapokkal is. Akusztikai mérések és áramlástani kutatások kezdődtek. Megjelentek a zajminősítések: Geräuschklasse I. II. stb. Ezt nem szabad a „brittudósok” típusú vizsgálatokkal összekeverni, valódi, komoly mérések alapján kategorizálják a termékeket. Ezeknek zajkategóriáknak és az ebből következő fejlesztéseknek és gazdasági versenynek köszönhetjük, hogy ma már szinte ismeretlenek azok az idegesítő vízvezeték hangok amelyek még a 80-as években az őrületbe kergették a lakókat.
Természetesen időben már közeledünk az évezred végéhez. A 90-es évek csúcs-perlátorai már igazi High-Tec termékek.
 
Víztakarékosság
A mai perlátorok legnagyobb újítása a vízmegtakarítás. A 3 legismertebb gyártó:
Amfag, Neoperl, Rüscho-Schottenröhr (RüScho) mindegyike rendelkezik többféle spórolós termékkel.
 
Az Airforce One és a RüScho ECO Spar víztakarékos perlátorai 8 liter/perctől akár 1,7 liter/percig is korlátozhatják az eredetileg akár 15-20 literes értéket. A környezet-tudatosságon túl jelentős víz- és csatornadíj megtakarítás is elérhető, valamint ha kevesebb meleg vizet használunk, a vízmelegítés energiaköltsége is kevesebb lesz. A RüScho ECO Spar turbulátorai esetén a befektetett összeg akár 1-2 hónap alatt is megtérülhet
 
A kevesebb átfolyó víz egyáltalán nem jelent kisebb komfortot sem kézmosásnál, sem néhány edény folyóvíznél történő mosogatásánál. Természetesen zuhanyozáskor 4 liter/perces érték alatt ne várjunk wellness élményt.
 
Az alábbi videófelvételen a Rüscho Eco Spar perlátor látható munka közben. Összehasonlítva a következő videóval látható, hogy körülbelül kétszer annyi ideig tart, míg a pohár megtelik, azaz a kézmosáshoz, mosogatáshoz használt víz felét megtakaríthatjuk vele. Ráadásul az alsó videó 8 liter/perc áteresztésű perlátora még egész jónak mondható, régebbi perlátorok esetében nem ritka a 10 liter fölötti vízfogyasztás. Ilyenkor egy perlátorcserével még jelentősebb megtakarítást érhetünk el.
 
 
 
Különlegességek
Léteznek lopásbiztos termékek amelyek különösen nyilvános mosdókban praktikusak.
 
Külön fejlesztik a nyílt rendszerű bojlerekhez a kis ellenállású sugárvezetőket. Ha egy nyomás alá nem helyezhető vízmelegítőhöz felszerelnénk egy víztakarékos perlátort, nagy eséllyel szétrepedne a tartály.
 
Vízkő
Igazi kihívást jelent a kemény víz és a vízkő. Az utóbbi időben számos konstrukcióval és alapanyaggal próbálkoztak a gyártók ellenállóvá tenni a sugárszabályzókat.
 
Hansgrohe (Neoperl) perlátor néhány év használat után:
 

vízköves perlátor
 
 
Így szórja a vizet a vízköves perlátor üzem közben:
 

vízköves perlátor üzem közben
 
A képeken látható vízkövesedés esetén a perlátort legalább 1 éjszakán keresztül kell áztatni 20%-os vagy erősebb ecetben, de még jobb ha ezt a folyadékot használjuk. Másnap fogkefével vízsugárral lemosható a vízkő nagy része. Ily módon a problémt 1-2 alkalommal meg lehet oldani, de utána menthetetlenül elhasználódnak a sugárszabályzók.
 
Természetesen léteznek már különböző öntisztuló műszaki megoldások is, de azért 1-2 évente egy kis vegyszeres fürdő nem árthat. Azért is hasznos lehet, egy ilyen beavatkozás, mert a turbulátorok belsejében lehetnek olyan kevésbé „forgalmas” részek ahol baktérium-telepek jelennek meg. Az órákon át tartó fertőtlenítő fürdő megszünteti ezt
 
Melyiket válasszam
Ha eltekintünk az extráktól, csatlakozási méret alapján a perlátorok 90%-ka három csoportba sorolható:
 
 
 
 
Ezeken kívül léteznek még gömbcsuklós perlátorok (főleg bidékhez)
 
A Víztakarékos átfolyáskorlátozót, ami ugyan nem perlátor, de szintén a vízmegtakarításban játszik szerepet, a zuhany csaptelep és a zuhanytömlő közé kell felszerelni.
 
 
A különleges formájú csaptelepekben néha különleges a perlátor is:
 

különleges perlátor
 
Ha legközelebb elmegyünk kezet mosni a saját fürdőszobánkba, érdemes benézni a csap alá. Ha össze-vissza szórja a vizet, vagy hangos, nem biztos, hogy az egész csaptelepet cserélni kell. Lehet, hogy egy perlátorcsere is megteszi.