Pellettüzelésű kazánok

2015.05.10 19:53

Pellettüzelésű kazánok

Mi a pellet?
 

A pelletálás egy régóta ismert eljárás, melynek során az alapanyagot kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson kis rudakká préselik. A tömörítési eljárás előnye, hogy tiszta, jól kezelhetű, csomagolható és gazdaságosan szállítható anyagot eredményez. Szinte mindent anyagot lehet pelletálni, amely apró méretűre darálható, illetve szemcseszerkezete és nedvességtartalma megfelelő.

Pellet

 

  Fa-pellet Energiafű-pellet
Fűtőérték (MJ/kg): 18,5 16,5
Fűtőérték (kWh/kg): 4,9 4,8  
Hamutartalom (%): 0,5-1 7,5-11  

Energiahordozóként világszerte leginkább a fafeldolgozó iparban keletkező gyaluforgács és fűrészpor hulladékot hasznosítják pelletálás révén. A fa pellet nagy fűtőértékű, könnyen tárolható és szállítható, tiszta tüzelőanyag, mely a fosszilis tüzelűanyagokhoz képest jóval kedvezőbb árú is.

Hazánkban a fa mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a mezőgazdaságban nagy mennyiségben keletkező egyéb szerves hulladékok, valamint a direkt "zöldenergia" előállítása céljából termesztett növények.

A pellet a ma elérhető "legzöldebb" energia!
 
Előnyei:

- Ökonomikus:

Átlagosan 2 kg fahulladékból előállított pellettel lehet 1 m3 földgázt kiváltani, ami azt eredményezi, hogy 10 kWh hőenergia ára fa pellet égetésével mindössze 58 Ft - ba kerül.

- Környezetbarát:

A füstgázok nem csak a széntüzeléshez viszonyítva bizonyultak rendkívül környezetbarátnak, de még a hagyományos fatüzelésű kazánokhoz képest is alacsony a káros anyag kibocsátás ( CO < 200 mg/m3).

- Hulladék-hasznosítás pellet égővel:

A forradalmian új égőfej bármilyen biomassza alapanyagból (fa, energiafű, kukoricacsutka, stb.) készült pellettel való fűtésre kiválóan alkalmas. Ezeket az anyagokat hatékonyan hasznosítva a többi tüzelési eljárásnál lényegesen gazdaságosabb megoldáshoz jutunk.

Miből áll egy pellet tüzelésű rendszer?

- Pellet kazán:

Különbözik a hagyományos fa tüzelésű kazántól, az egyik a hő átadó felülete a többszöröse, aztán a kilépő füst hőmérséklete állandó 120 °C környékén ingadozik folyamatosan, ezért a kazán mőködése a kilépő füst hőmérséklet szempontjából is lineáris.
 
- Pellet égő, vezérlés

A legkönnyebb úgy elképzelni mint egy hagyományos gázégőt, azzal a különbséggel, hogy a fűtőanyag folyékony fa azaz pellet. Az általunk gyártott pelletégő vezérlése teljesen egyedi. A vezérlés legfontosabb érzékelője a hőmérséklet érzékelő, egy merülű hüvelyen keresztül érzékeljük azt és ehhez szabályozzuk a láng nagyságát. Ez azt jelenti, hogy ha a felhasználó által beállított értékhez közelít a kazánban lévő melegvíz hőmérséklete, a vezérlés automatikusan csökkenti az adagot, több lépcsőben, így kizárva a túlmelegedést. Ha túlmelegedne a rendszer akkor az azt jelentené, hogy több hő képződik mint amennyit felhasználunk, tehát elpazaroljuk a hőt. A már meglévő vagy új melegvizes fűtési rendszerekkel a következő képen vezérelhető. Minden fűtési körben manapság van keringtető szivattyú, nincs is más dolgunk mint a szoba termosztátot összekötni a szivattyúval, így termosztát akkor kapcsolja be a szivattyút ha melegvízre van szüksége, a lakás felfűtésére, amennyiben a kazánban melegvíz fogyni kezd , úgy a pellet égő vezérlése bekapcsolja automatán az égőt és előállítja a szükséges hőt. Méret: 60 cm x 60 cm magasság: 60 cm 100 kW-ig

- Pellet tartály

A pellet tartályra azért van szükség, mert sokkal kényelmesebb 1-2-3 hetente feltölteni mint óránként vagy naponta. A pellet tartály lehet egyedi vagy az általunk ajánlott 1 m3 nagyságú, ami 2-4 hétig biztosítja a tüzelő anyagot. Méret: 100 cm x 100 cm magasság: 160 cm